Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015


Χωρίς πολλά λόγια  φωτογραφίζουμε τις προτάσεις μας για βιβλία που κυκλοφόρησαν το α΄εξάμηνο του 2015, προλάβαμε να τα διαβάσουμε και να τα προτείνουμε σε φίλους μας. Κάνοντας κλικ πάνω στις φωτογραφίες όποιος θέλει μπορεί να δει τις επιλογές μας. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα,  αλλά που να προλάβουμε;
Από ποίηση:
Για ένα φιλόλογο θα προτείναμε: 
Τα καλύτερα 33 μυθιστορήματα:  
                                         
Από ελληνική λογοτεχνία προτείνουμε:


 Καλά διαβάσματα και καλή τύχη στην πατρίδα μας.






Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΡΙΑ ΕΥΡΩ

  Μέρες δύσκολες, μέρες που μετρούμε και ξαναμετρούμε τα λίγα μας ευρώ και δύσκολα τα ξοδεύουμε πια για βιβλία, κινηματογράφο, θέατρο και συναυλίες. Τα ταξίδια πέρα μακριά, άπιαστο όνειρο, καθώς τρέχουμε να καλύψουμε βασικότερες ανάγκες μας. Πότε-πότε, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία και με μικρό αντίτιμο κάνουμε ταξίδια στο χώρο και στο χρόνο, σε νησιά και θάλασσες, βουνά και πόλεις. Ένα τέτοιο εύκολο ταξίδι με τρία (3) μόνο ευρώ μπορεί να κάνει ο κάτοικος της Αθήνας και ο επισκέπτης του Μουσείου της Ακρόπολης. Προορισμός η Σαμοθράκη των  περίφημων Μυστηρίων. Τίτλος έκθεσης:  «Σαμοθράκη, τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών».
Οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης  προστάτευαν τους μυημένους από τους κινδύνους της θάλασσας, ενώ οι ίδιοι οι μύστες πίστευαν ότι γίνονταν πιο δίκαιοι άνθρωποι μετέχοντας σε αυτά.
Πάμε λοιπόν στο ισόγειο του μουσείου να δούμε 262 αρχαία έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης,  ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί, τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από το νησί.
Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και οργανώνεται με βάση δύο κυκλικές κατασκευές του ιερού. 
Η πρώτη είναι ο θεατρικός κύκλος με αναβαθμούς για όρθιους θεατές, βωμό στο κέντρο και βάθρα αγαλμάτων στην περιφέρεια, από τα οποία σώθηκαν πολλές χάλκινες βλεφαρίδες.
 Εκεί βρέθηκε το χρυσό λιονταράκι περσικής προέλευσης που κοσμούσε κάποιο ρούχο ή αντικείμενο. 
Το δεύτερο κυκλικό κτήριο που παίζει καταλυτικό ρόλο στη σκηνοθεσία της έκθεσης, είναι η Θόλος της βασίλισσας Αρσινόης Β΄, που την αφιέρωσε στους Μεγάλους Θεούς, μεταξύ του 288 και 270 π.Χ. Η κατασκευή έχει προθήκες που υποδέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό των εκθεμάτων.
























 

 






















 Παράλληλα, σε ψηφιακά βίντεο υπάρχουν αναπαραστάσεις των ιερών κτηρίων και των μυστηριακών τελετουργιών που γίνονταν, καθώς και εικόνες του φυσικού τοπίου σε ντοκιμαντέρ που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

     Η μυστηριακή λατρεία των Μεγάλων Θεών   ξεπέρασε τα σύνορα του νησιού ήδη από τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, ενώ την ελληνιστική περίοδο γοήτευσε πολλούς επώνυμους και μεγάλους ηγεμόνες, όπως τον Φίλιππο Β', την Αρσινόη και τον Πτολεμαίο Β' Φιλάδελφο, που αφιέρωσαν στο ιερό πολυτελή κτίρια.
 




 Φτάνει η περιήγηση. Μετά τη βόλτα ανεβαίνουμε στην καφετέρια του Μουσείου με την υπέροχη θέα και ...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.