Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Περαίωση" του Πέτρου Μάρκαρη


  Διαβάζουμε συχνά για τα όρια της Λογοτεχνίας  από την παραλογοτεχνία και την ένταξη του αστυνομικού μυθιστορήματος, αν όχι στη δεύτερη , πάντως όχι κοντά στην πρώτη.  Είμαι από αυτούς που έχουν βρει διαμάντια στο αστυνομικό μυθιστόρημα  από τον Πόε στον Τσάντλερ και από τον Χάμετ στον δικό μας Μάρκαρη του οποίου τα βιβλία περιμένουν με λαχτάρα φανατικοί αναγνώστες του. Θα τολμούσα να πω πως εκτιμώ τον ήρωά του αστυνόμο Χαρίτο ο οποίος συχνά πυκνά ψάχνει στο αθάνατο λεξικό του Δημητράκου τις σημασίες των λέξεων.
Στο τελευταίο του βιβλίο ο εξαιρετικός συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης με τον εξαιρετικό τίτλο «Περαίωση» που είναι το δεύτερο μιας τριλογίας και συνέχεια των  Ληξιπρόθεσμων δανείων συνεχίζει να ασχολείται με την ελληνική κρίση, την ταραγμένη κοινωνική και πολιτική ζωή μας. Από τις σελίδες του αναπηδάει η Αθήνα με το κυκλοφοριακό της χάος, οι πορείες, οι μπαχαλάκηδες, ο εμφύλιος μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα, οι μετανάστες που δίνουν μάχες με τους χρυσαυγίτες, τύποι που ξυλοκοπάνε πολιτικούς, αφίσες που ξεφτιλίζουν δημοσιογράφους, η Αστυνομία που δεν μπορεί να βάλει τάξη σε 30 τετραγωνικά και 50 μπαχαλάκηδες.
  Ποιοι έχουν πορεία σήμερα; Μην το ψάχνετε· Τη μια είναι τα σωματεία, την άλλη κάποιο κόμμα· ρολά κατεβασμένα, δρόμοι άδειοι, διαδηλώσεις, μπλόκα, δημόσιοι υπάλληλοι που τους μείωσαν μισθούς και επιδόματα, ιδιοκτήτες ταξί που κλείνουν τους δρόμους, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, τα κοινωνικά blogs που 9 στις 10 φορές κρύβουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Παλιά στα γραφεία είχαμε βάζα με λουλούδια. Τώρα έχουμε υπολογιστές με οθόνες.
«Η τρόικα μας έχει βάλει σε εντατικό πρόγραμμα σκατοξήρανσης και σε πολλούς δεν περισσεύουν λεφτά για να βγάλουν βόλτα το αυτοκίνητό τους».
Η ζωή των φοροφυγάδων κινδυνεύει με περαίωση, αφού ένας συμπαθής δολοφόνος, ο ΕΦΟ ( εθνικός φοροεισπράκτορας ) γεμίζει τα ταμεία του κράτους απαιτώντας από φοροφυγάδες, παραδόπιστους γιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα και καρπούνται τα πιο προσοδοφόρα προγράμματα δικτύων και λογισμικού με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, να πληρώσουν εντός πέντε ημερών το φόρο που οφείλουν.  Τα ονόματα τους δίνονται στη δημοσιότητα, ο δολοφόνος προσφέρει θεάρεστο έργο και οι αγανακτισμένοι της γνωστής πλατείας μαζεύουν λεφτά για να του δώσουν το ποσοστό του!
 Ο γνωστός μας αστυνόμος Χαρίτος, αυτή τη φορά με ψαλιδισμένο μισθό, κόρη που θέλει να μεταναστέψει στην Αφρική και να δουλέψει στην Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων εξαιτίας της ανεργίας, γαμπρό έτοιμο για τους Γιατρούς δίχως Σύνορα, περιμένει την προαγωγή που δεν λέει να έρθει και ακούει τα περί ανάπτυξης από καταπατητές εργολάβους:
«Άσε με να σου εξηγήσω, γιατί χάνεις» μου λέει ήρεμα. «Εμένα που με βλέπεις έχω χτίσει τη μισή Ατ­τική γύρω από τη λεωφόρο Μαραθώνα. Με κατηγο­ρούν ότι έχτισα παντού αυθαίρετα, σε καμένα, σε δάση, σε οικόπεδα που ήταν του κράτους. Δε λέω όχι, αλλά έδινα δουλειά σε τόσους ανθρώπους, αγό­ραζα ένα κάρο υλικά και μηχανήματα, αυτοί που τους πουλούσα τα σπίτια, έπαιρναν δάνεια, κέρδιζαν οι τράπεζες. Αυτό το λέμε ανάπτυξη, φίλε. Γιατί τόσα χρόνια το κράτος δεν ήρθε να μου πει: "έλα δω, εσύ χτίζεις σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε δάση, και σε δικά μου οικόπεδα. Όλα αυτά είναι παράνομα και σ' τα παίρνω ή σ' τα γκρεμίζω". Γιατί δε μου το είπε; Γιατί και  το κράτος μέχρι χτες το θεωρούσε αυτό ανάπτυξη κι έκανε τα στραβά μάτια. Τώρα εσύ μπο­ρείς να μου πεις ότι αυτό ήταν ανάπτυξη μαϊμού. Σύμφωνοι, αλλά όταν όλο το κράτος είναι μαϊμού, και η ανάπτυξη μαϊμού θα 'ναι, τι άλλο θα 'ναι;»
Ο δολοφόνος αντιμετωπίζει το ελληνικό δημόσιο όπως η Φράου Μέρκελ και ο Σαρκοζύ:
«Επειδή η εμπιστοσύνη μου απέναντι σας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα, θα ακολουθήσω την τακτική που εφαρμόζει η ΕΕ στην Ελλάδα. Όπως η ΕΕ σας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάρετε την επόμενη δόση, αν δεν τηρήσετε τα συμφωνη­θέντα, έτσι και εγώ σας δηλώνω ότι θα συνεχίσω τη βιολογι­κή περαίωση ατόμων έως ότου το ανωτέρω ποσό φτάσει στον προορισμό του.
Δεν προτίθεμαι εν τούτοις να συνεχίσω την είσπραξη φό­ρων για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Αυτή τη φορά τα θύματα δε θα είναι φοροφυγάδες, αλλά εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, στελέχη του δημοσίου, καθώς και άτομα που επωφελήθηκαν επί σειράν ετώναπό τις διασυνδέσεις τους με το σύστημα διαπλοκής που δημιουργήσατε.»
Η γυναίκα του Χαρίτου δεν αντέχει άλλο την τηλεόραση αφού το μόνο  που ακούει  κάθε βράδυ είναι πως θα βουλιάξουμε. Δεν αντέχω να μου μαυρίζουν άλλο την ψυχή.
Και ο Χαρίτος:
«Ο συνδυασμός της περσινής αυτοκτονίας με τη μαυρίλα της τηλεόρασης δεν αφήνουν και εμένα να πατήσω το κουμπί. Το πιο πιθανό είναι να πέσουμε πάνω στην τετραπλή αυτοκτονία με τα ασθενοφόρα, τις γυναίκες να κλαίνε στο δρόμο και το υπόλοιπο πα­κέτο σαν επιδόρπιο: τους ρεπόρτερ, τους καβγάδες στα παράθυρα, το ανακριτικό μένος των τηλεπαρουσιαστριών, τις οικονομικές και ψυχολογικές αναλύσεις των ειδημόνων. Στο τέλος η Αδριανή θα γίνει κουρέλι και εγώ θα ζητήσω καταφύγιο στον Δημητράκο. Προτιμώ να το ζητήσω από τώρα, και πηγαίνω στην κρεβατοκάμαρα. Παίρνω τον Δημητράκο πα­ραμάσχαλα στο κρεβάτι και ανοίγω το λήμμα «αυτο­κτονία».


Για τους φιλολόγους αναγνώστες έχω να επισημάνω:
Ø      την ανυπέρβλητη γοητεία της λεξιλογικής έρευνας στο Λεξικό Δημητράκου·
Ø      ότι οι δολοφονημένοι ανακαλύπτονται άλλος  μπροστά στην αναθηματική στήλη της Ηγησούς μέσα στο Νεκροταφείο Κεραμεικού, άλλος στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, άλλος στο Λόφο των Νυμφών στο Αστεροσκοπείο·
Ø      ότι οι φόνοι γίνονται με βέλη εμποτισμένα σε κώνειο·
Ø      ότι παρατίθεται απόσπασμα από τον πλατωνικό Φαίδωνα με το τέλος του Σωκράτη και απόσπασμα από την Ιλιάδα από την Α΄ ραψωδία και την κατεβασιά του σαϊτοφόρου Απόλλωνα.
Ένα ανάγνωσμα που δεν το αφήνεις σε αναγνωστική εφεδρεία και μια και σας αξίζει ένα διάλειμμα ανάμεσα σε πρότζεκτ, Ντεριντά και πάουερ πόιντ(!) , ε, απολαύστε το.

1 σχόλιο:

  1. Χρόνια πολλά Γιάννη!
    Μοναδικός ο Μάρκαρης... σε κεντρίζει και δεν μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωση μέχρι να φτάσεις στο τέλος... ανυπομονώ για το τρίτο μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή