Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Booktalks στο Παλαιό Φάληρο

  Τα παλιά τα χρόνια , μας διηγείται ο παππούς Αριστοφάνης, οι Αθηναίοι φτάνανε στο Παλαιό Φάληρο για να γευτούν αφύας φαληρικάς -σαρδέλες δηλαδή- και να κατακεραυνώσουν κάθε εκκολαπτόμενο φιλοσοφικό ρεύμα που τολμούσε να κοπιάσει στην Αττική και το λιμάνι της από την Ιωνία ή τη  Σικελία και τις αποικίες. Σήμερα τα δισέγγονά του έχουν αντικαταστήσει τη σαρδέλα με γαύρο και τη φιλοσοφική κριτική με την ποδοσφαιρική λοιδορία.  Όσο όμως κι αν διεκτραγωδούμε καταστάσεις, πάντοτε θα αναπτύσσονται εστίες αντίστασης, πνευματικής ανασυγκρότησης, χώροι διαλόγου και κοινωνικής συναναστροφής στον τόπο που εξέθρεψε ένα Θουκυδίδη κι ένα Περικλή. Ένας τέτοιος στήθηκε στο Παλαιό Φάληρο, το Booktalks, χώρος με βιβλία και καφέ, για βιβλιοσυζήτηση με φίλους  και αγνώστους με τους οποίους κοινό αποδεικνύεται το πάθος για τη Λογοτεχνία και το διάβασμα.

Χτες γίνανε τα εγκαίνια αλλά εγώ βρέθηκα στο χώρο μια μέρα πριν, σκεπτόμενος κατά πόσον αξίζει να πάει κανείς σε αυτό το βιβλιοπωλείο και όχι σε ένα σουπερμάρκετ που τα έχει όλα.

 Το σημαντικότερο για μένα είναι πως ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι είναι  δυο-τρεις από τους πιο ενημερωμένους στη Λογοτεχνία μπλόγκερς, ο Λιμπρόφιλο,  http://librofilo.blogspot.gr/,  η Κατερίνα με το ιστολόγιο http://diavazontas.blogspot.gr/ και ο Γιάννης με το http://no14me.blogspot.gr/ με τους οποίους τα λέμε μέσω διαδικτύου αλλά πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να τα λέμε κι από κοντά.

 Είναι εξαιρετικό να συζητάς για βιβλία με ανθρώπους που  διαβάζουν πολύ και κατέχουν το αντικείμενο της συζήτησης, δεν είναι οι ευκαιριακοί αναγνώστες με το σπουδαίο ύφος χιλίων καρδιναλίων.

 Πάνω στους πάγκους βλέπεις τα βιβλία που αξίζουν να βρουν τους αναγνώστες τους και στο μισό του βιβλιοχώρου καναπέδες και τραπέζια που σε περιμένουν για να πιεις καφέ και να φας γλυκό.


Εποχές κρίσης σαν κι αυτή χρειαζόμαστε τέτοιους χώρους ως αντιστάθμισμα στο άξενο της μεγαλούπολης και την υποκρισία των επιδερμικών ανθρωπίνων σχέσεων. 


Διαβάζουμε για να ενωθούμε με τον Άλλο, όπου κι αν αυτός βρίσκεται και γινόμαστε μέρος του μεγάλου βιβλίου που γράφεται ακόμα.


Οι επιλογές τους είναι πραγματικά εξαιρετικές. Οι βιβλιόφιλοι κάτοικοι της περιοχής γρήγορα θα τους ανακαλύψουν και θα πίνουν εκεί τον καφέ τους διαβάζοντας και συζητώντας.

1 σχόλιο:

  1. Τί ωραία που άνοιξαν αυτοί οι άνθρωποι αυτό το βιβλιοκαφέ... Καλή αρχή τους εύχομαι! Πόσο θέλω να ανοίξουμε ένα τέτοιο εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή