Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τρία ελληνικά μουσεία συμπράττουν με το Google Art Project


ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Από την Τετάρτη απολαμβάνουμε λιγότερο γνωστά έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, κάνουμε εικονικές περιηγήσεις στην αίθουσα αρχαϊκής τέχνης του Μουσείου Ακροπόλεως, μελετάμε σπάνιες εργαστηριακές λήψεις αντικειμένων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Οποτε και απ’ όπου θέλουμε, αρκεί να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα www. googleartproject. com.
Εκείνη προσφέρει μια πλατφόρμα που έχει στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε έργα τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για προσωπική επεξεργασία των πληροφοριών, για συζήτηση και εκπαίδευση.
Η συνεργασία της Google με τα μουσεία Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες.
Η συλλογή του Google Art Project μετρά σήμερα πάνω από 30.000 έργα τέχνης. Εως τώρα, 46 μουσεία έχουν επιλέξει από ένα έργο το καθένα, για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση, με την τεχνολογία «gigapixel», επιτρέποντας έτσι στον θεατή να μελετήσει το έργο και τις λεπτομέρειές του, τις πινελιές ή την πατίνα, κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με γυμνό μάτι.
Χθες εγκαινιάστηκε η σύμπραξη των τριών ελληνικών μουσείων με την Google Art Project σε μια εκδήλωση στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου ο υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος υπογράμμισε τη σημασία του πρότζεκτ στην αναγκαιότητα της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς: «Εκτός του ότι μέσα από το Διαδίκτυο μπορείς να προβάλεις πάρα πολύ γρήγορα τον πολιτισμό σου, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από την ψηφιοποίηση μπορείς να αποδείξεις πάρα πολύ γρήγορα τι είναι αυτό το οποίο σου ανήκει και τι είναι αυτό το οποίο διεκδικείς».
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρότζεκτ μάνατζερ του Google Art Project, Τζέιμς Ντέιβις, καθώς και ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθ. Δημήτρης Παντερμαλής, η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου και η πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη Αιμιλία Γερουλάνου.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στο πρότζεκτ με 159 έργα τέχνης από 19 καλλιτέχνες και το Μουσείο Μπενάκη με 510 έργα από 95 καλλιτέχνες. Το Μουσείο Ακρόπολης προβάλλεται μέσα από 24 φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, αλλά και μέσα από εικονικές περιηγήσεις των μόνιμων εκθέσεων, που έχουν δημιουργηθεί με την ίδια τεχνολογία «street view» των χαρτών της Google.
                                                                  Εφημερίδα Καθημερινή
 
 Μπήκα στο Μουσείο της Ακρόπολης και ξετρελάθηκα!!!!
http://www.googleartproject.com/collection/acropolis-museum/museumview/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου