Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Συρία: Μια διαρκής εβδομάδα των παθών.

 Αλιεύω από τις σημερινές ειδήσεις
 
Σφαγή  στη Συρία -
 
Η διεθνής κοινότητα   εξαρχής δύσπιστη απέναντι στις υποσχέσεις της Δαμασκού ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις και θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
 
Τυπικά, σύμφωνα με την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, οι δυνάμεις του συριακού στρατού θα αποσύρονταν ως την Τρίτη 10 Απριλίου από τα αστικά κέντρα όπου μήνες βομβάρδιζαν και δολοφονούσαν αμάχους.
 
Η πρόταση πρόβλεπε ότι σε άλλες 48 ώρες θα εφαρμοζόταν πλήρης κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντάρτες.

Οι δεκάδες νεκροί μόνο την Τρίτη και οι περίπου 1.000 από την ημέρα κατά την οποία συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακωχής δείχνουν ανάγλυφα, κατά τη Δύση, ότι η Δαμασκός δεν εννοούσε καθόλου όσα υποσχέθηκε,.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για το βαθμό τήρησης των συμφωνηθέντων που έχει επιδείξει έως τώρα η συριακή κυβέρνηση, επισήμανε η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις και πρόσθεσε ότι το σώμα γρήγορα θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αυξήσει ή όχι την πίεση κατά της κυβέρνησης Άσαντ.

Η συριακή κυβέρνηση «δεν έδωσε κανένα σημάδι» ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα είπε και ο Κόφι Ανάν από την Τουρκία όπου εκτυλίσσεται το προσφυγικό δράμα χιλιάδων Σύρων. Όχι μόνο δεν αποσύρθηκε πλήρως αλλά υπάρχουν και πληροφορίες ότι μετακινείται και σε θέσεις που δεν κατείχε ως τώρα, επισήμανε.

Εκτίμησε δε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το σχέδιο απέτυχε. Το σχέδιο είναι στο τραπέζι και παλεύουμε για την εφαρμογή του».

Πάντως ο Κόφι Ανάν ζήτησε με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμμορφώνονται με την καταληκτική ημερομηνία της Πέμπτης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οργής για τη συνέχιση των σφαγών και ευχών για κατάπαυση, ο εμφύλιος εξακολουθεί να μαίνεται χωρίς ορατό τέλος.

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι, ανάμεσά τους 28 άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τρίτη από πυρά και βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στη Χομς, την επαρχία της Χάμα και της Ντεράα.
 
Τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 168 άμαχοι, σε μία από τις πλέον αιματηρές μέρες σε όλη τη διάρκεια των 13 μηνών του εμφυλίου.

Σίγουρα έχουμε ένα σωρό προβλήματα αλλά για πόσο ακόμα θα είμαστε παρατηρητές σε αυτό το δράμα; Ας ελπίσουμε μετά τη Σταύρωση να ακολουθήσει η Ανάσταση.

                                    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Μοναστηράκι όταν Σύριοι προσπαθούσαν να δείξουν με αυτό τον τρόπο το δράμα τους.

1 σχόλιο: