Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ



 
Έχουμε διαβάσει Όμηρο και Αισχύλο και έχουμε μοιρολογήσει μαζί με τη τραγική μάνα τους εννιά της γιούς στο δημοτικό τραγούδι του νεκρού αδερφού. Πάμε με περιέργεια ομολογουμένως να παρακολουθήσουμε την ταινία «Νέα Σελήνη» όπου αποτυπώνεται κινηματογραφικά το δεύτερο βιβλίο της Stephenie Meyers μιας συγγραφέα που έχει αναστατώσει εκατομμύρια κοριτσόπουλα. Η ηρωίδα(!) Bella Swan (Kristen Stewart) γιορτάζει τα γενέθλια της με τον αγαπημένο της βρικόλακα Edward (Robert Pattinson), ο οποίος θα πρέπει να την αφήσει για να μην την εξοντώσουν άλλοι βρικόλακες, για να τον εκδικηθούν. Στην προσπάθεια της να ξεπεράσει τη θλίψη, η Bella γίνεται φίλη με τον Jacob Black (Taylor Lautner) που είναι λυκάνθρωπος. Οι λυκάνθρωποι, ως γνωστόν, είναι εχθροί των βρικολάκων και εμείς βλέπουμε μια ταινία για βρικόλακες που δεν δείχνει βρικόλακες "επί τω έργω", ούτε καν ένα κυνόδοντα για να θυμηθούμε προηγούμενη ταινία.. Οι δυο - τρεις ερωτικές σκηνές , φυσικά χωρίς γυμνό , περιλαμβάνουν εφηβικά φιλιά, σύντομα και ανώδυνα όπου φιλιέται η Bella με τον βρικόλακα και το λυκάνθρωπο και οι τρομακτικές μια φιλική μονομαχία ανάμεσα σε δυο λυκανθρώπους. Τα κακά βαμπίρ διψούν για αίμα και τα καλά βαμπίρ και οι λύκοι τρέχουν για να την σώσουν. Κι όλα αυτά στο μελαγχολικό, βροχερό, μονίμως φθινοπωρινό Φορκς, ένα χωριό στη μέση του πουθενά, δίπλα στο δάσος αλλά και σε μια βραχώδη παραλία.
Η αποθέωση της υπερβολής, με την Bella να ουρλιάζει σαν δαιμονισμένη για τον χαμένο της έρωτα και τον Edward να λυγίζει κάτω από το βάρος του καθήκοντος. Παράλληλα ενώ η ταινία αναπτύσσει ένα ειδύλλιο ανάμεσα στην πεντάμορφη και τον λύκο Jacob, το αφήνει στο έλεος των βαμπίρ, κάθε φορά που εκείνη θυμάται πως άλλον ταλαιπωρεί και άλλον αγαπά. Ερωτικά διλήμματα, φλυαρίες, ανούσιοι και αφελείς μελοδραματισμοί, μελαγχολία.
Τι μου έκανε εντύπωση; Οι πιτσιρίκες, δίπλα μου, που αναστέναζαν, χασκογελούσαν, φώναζαν, σφύριζαν και είχαν μπει στο δίλημμα: να προτιμήσουν το χλωμό παλικάρι βρικόλακα που με αυταπάρνηση αποφεύγει να δαγκώσει το κορμί της κοπέλας και να της στερήσει την αγνή, γήινη ψυχή που τόσο σέβεται και αγαπά, ή τον πορτοκαλί, αχνιστό, φουσκωτό λυκάνθρωπο, το νέο αγόρι με τους αυθάδεις δικέφαλους σαν από εξώφυλλο περιοδικού fitness που της αντιπροτείνει κάτι πιο ζωώδες και απτά προστατευτικό. Συνεχείς αναστεναγμοί, όποτε εμφανίζονταν οι κοιλιακοί του λυκανθρώπου (Taylor Lautner), έκδηλη ικανοποίηση αφού η αγάπη, παρά τα πρόσκαιρα εμπόδια, βγαίνει νικητής, Το αίτημά της Bella να μπει στον κόσμο των βρικολάκων μένει αναπάντητο. Αν θέλετε να το μάθετε υπομονή. Θα υπάρξει και τρίτο μέρος! Η κόρη μου, που έχει διαβάσει και τα τέσσερα βιβλία, λέει πως η απάντηση βρίσκεται στο τέταρτο.

1 σχόλιο: