Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ελεύθερο Σχέδιο στο Λύκειο


Για το μάθημα του Σχεδίου στις πανελλήνιες εξετάσεις, απ' ότι διαβάζω, ζητείται από τους υποψηφίους σχεδιαστική ακρίβεια των αναλογιών και των κλίσεων ενός θέματος, απόδοση των τονικών διαβαθμίσεων, του όγκου και της υφής των αντικειμένων που το αποτελούν.
Το θέμα των εξετάσεων, αποτελείται από μία σύνθεση –χρηστικών κυρίως- αντικειμένων (π.χ. καρέκλες,  πλαστικά δοχεία, μπουκάλια, υφάσματα), τοποθετημένα πάνω στην έδρα διδασκαλίας, παράλληλα προς τον πίνακα και σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Το σχέδιο για την αρχιτεκτονική έχει σημασία στην προσπάθεια αντίληψης του χώρου και απόδοσής του και οφείλει να αντιστοιχεί σε σωστά δεδομένα. Έχει μεγάλη,λοιπόν, σημασία να το διδάσκεται στο σχολείο και να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.Εκτίμησα τη στάση και την προσήλωση των μαθητών μας μπαίνοντας σε αίθουσα που διδασκόταν το παραπάνω μάθημα.Πήρα την άδεια από το συνάδελφο να φωτογραφίσω το θέμα της άσκησής τους.
Είμαστε από τους τυχερούς. Αναρωτιέμαι, αν σε όλα τα Λύκεια της Ελλάδας στα πλαίσια των ίσων ευκαιριών στη μόρφωση, έχουν όλοι οι μαθητές αυτή τη δυνατότητα.

2 σχόλια:

  1. Eυχαριστούμε που μας το μετέφερες εδώ..
    Δεν νομίζω να γίνεται κ σε άλλα σχολεία.. στο δικό πάντως τέτοια δεν γίνονταν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς έτσι είναι. Οι μαθητές έχουν μαθήματα επιλογής κατ' όνομα μόνο, αφού αν τα επιλέξει μικρός αριθμός δεν υπάρχει ποτέ η δυνατότητα να τα διδαχτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή