Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Κούλουμα στον Κουταλά Βύρωνα


Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, κατά τη διάρκεια των οποίων  οι Έλληνες με βήμα αργόσυρτο από την κρεοφαγία  συνεχίζουν τη διασκέδασή τους στις εξοχές. Τη μέρα αυτή  την τιμητική τους έχουν τα νηστίσιμα· λαγάνες, θαλασσινά, όσπρια, ελιές, τουρσιά.
Η λέξη, κατά μία εκδοχή, προέρχεται από  το λατινικό columna που θα πει κολώνα  παραπέμποντας στις κολώνες(= Στύλους του Ολυμπίου Διός) όπου οι παλιοί Αθηναίοι γιόρταζαν καθαροδευτεριάτικα.Άλλη άποψη δέχεται την ετυμολογία της λέξης από το λατινικό columus που σημαίνει σωρός, αφθονία, τέλος και επίλογος, άρα μιλάμε για τέλος- επίλογο  των εορτασμών της Αποκριάς, που αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη  και ολοκληρώνονται την Καθαρή Δευτέρα εκφράζοντας παράλληλα και  την ανάγκη για ψυχαγωγία, την αντίδραση στο κατεστημένο και τους θεσμούς και τις απαγορεύσεις μιας κατεξοχήν καταπιεστικής κοινωνίας για τους απλούς ανθρώπους.
Μια άλλη ερμηνεία συνδέει τη λέξη με το αλβανικό colum  που σημαίνει καθαρός. Η ουσία είναι πως την ημέρα αυτή καθαρίζουμε  ό,τι απέμεινε από τα μη  νηστίσιμα φαγητά της Αποκριάς στα μαγειρικά σκεύη.  Δευτέρα, ημέρα εκκαθάρισης αλλά και κάθαρσης από ότι ορίζεται απαγορευτικό, λόγω της μεγάλης νηστείας που μόλις αρχίζει.
Χτες, λοιπόν, με ανάλογες εκδηλώσεις στο Δήμο Βύρωνα που περιλάμβαναν  για άλλη μια χρονιά παιχνίδια για τα παιδιά, ταχυδακτυλουργό, ζωγραφική προσώπου,  χειροτεχνία, θεατρικά δρώμενα, καθώς και μουσική και τραγούδι από το παραδοσιακό συγκρότημα "Αυλός" του Γ. Δαλιάνη, χαρήκαμε  τον ερχομό της Σαρακοστής. Προσφέρονταν δωρεάν  σαρακοστιανά εδέσματα στον κόσμο καθώς και η δυνατότητα για χορό.Οι αμφίβολες μετεωρολογικές προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν και προλάβαμε να ευχαριστηθούμε τη μέρα στο δάσος της Καισαριανής-Βύρωνα.
 
Και μια τελευταία φωτογραφία όπου φαίνεται το πέρασμα του ανθρώπου από το δάσος. Ο κάδος  είναι  επτά μέτρα μακριά από το τραπέζι αλλά οι ασυνείδητοι συμπολίτες μας δεν κάνανε τον κόπο να μαζέψουν τα σκουπίδια τους .Καλή σαρακοστή!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου